Küldetésünk

 

Hogy olyan ételeket alkossunk, amik táplálják és építik a testet, simogatják a lelket és lehetővé teszik, hogy tiszta gondolatok jussanak el a fejünkbe.
Nem konyhában dolgozunk, hanem egy alkímiai műhelyben és nem szakácsok vagyunk, hanem varázslók a magunk módján.

 

Hitvallásunk

Miért főzünk tiszta ételeket?

Mert elcsúszott a világ…elcsúszott azon az eperfagyin, amit jól benyalt, de erről a Bikini együttes már énekelt…

Azért is csináljuk, mert teljesen egyértelmü, hogy ez a dolgunk. Ugyanúgy, ahogy egy festőnek, hogy fest, az autószerelőnek, hogy megjavítja az autónkat, nekünk az a dolgunk, hogy olyan ételeket alkotunk, amik táplálják és építik a testet, símogatják a lelket és lehetővé teszik, hogy tiszta gondolatok jussanak el a fejünkbe.
Minden NAPban, minden egyes eseményben mi a lehetőséget látjuk, hogy egy falatnyi FÉNYT adjunk. Ebben a fényben benne vannak azok a csodálatos növények, melyek olyan hosszú és mesés utat tesznek meg a FÖLDbe került MAG koruktól terméssé válásukig, benne van a TŰZ, mely átszellemesíti, a VÍZ, mely utat nyit az érzékeknek s a LEVEGŐ, ami élettel telivé varázsolja az étket.
Nem konyhában dolgozunk, hanem egy alkímiai műhelyben és nem szakácsok vagyunk, hanem varázslók a magunk módján.
Nem vagyunk a szó legszorosabb értelmében vegánok. Tisztán növényi alapanyagokból dolgozunk, de ismerjük és elismerjük az állatok szerepét a létezésben és igyekszünk helyén kezelni a dolgokat. Hisszük, hogy legalább annyira káros a rengeteg szója, búzafehérje, pálmaolaj, kesudió és még sorolhatnánk mi minden, mint például a húsipar borzalmai.
Egyensúlyra törekszünk, ezért használunk porcelán tányérokat a menő papír, vagy mégmenőbb bambusz helyett. Ezért nem csomagolunk eldobható dolgokba és ezért komposztálunk.
Mindig a mennyiségen és a mértéken csúszik el a világ és az ember dolga és sorsa. A Magyar Ember tudja, a mennyiség minden esetben a minőség rovására megy! Mi nem kínálunk kaját, amit zabálni lehet. Falatnyi Zamatokat adunk, ami milyenségével, JÓságával, akár gyógyítani is képes. Képes helyreállítani azt a felborult emésztési müködést, amit a legegyszerűbb ilyen-olyan érzékenységnek vagy betegségnek titulálni…
A glutén például nem tehet semmiről, úgy, ahogy szegény parlagfű sem tehet a sok allergiásról.
Mi magunk tehetünk MAGunkért! A kovászolt tönkölykenyérrel, a magunk által megtermesztett, vegyszermentes növényekkel, tiszta ivóvízzel, derűvel élt élettel és a feltétel nélküli szeretettel.
Ebből vesszük ki a MAGunk részét s kínáljuk Néktek Szer-Etet-tel.

Specialitásunk

Mit jelent hogy Gasztroműhely?

Nem is étterem, nem is kifőzde. Leginkább egy gasztronómiai műhely, ahol mindennapi kísérlet alá vetjük tudásunkat, kíváncsiságunkat és belevetjük magunkat a növényi alapú étkezés rejtelmes világába. Mindezt pedig megszórjuk jókedvvel és már tálaljuk is!

Csapatunk

Kreatív Szakácsaink

Bár végzett szakácsok vagyunk, tudásunkat és kreativitásunkat folyamatos kísérletezésből, valamint a világ más tájain élő hasonló gondolkodású fiataloktól nyerjük.
A konyhában szinte minden gyakorlat és kíváncsiság kérdése. Na jó, azért a fizika törvényei itt is érvényesek: 2xRxπ (torta területe) 😀

 Szász Kinga

Megálmodó

10 éves voltam, amikor először főztem hétvégi ebédet a családomnak, miközben Momó Zöld bicikli c. slágerét hallgattuk sztereóba.
A menümet igen nagy siker koronázta, hogy elgondolkozzam a szakács pályán, mégis tájépítésznek tanultam az egyetemen. Ott harmadévtől már nagyon kevéssé voltam motivált, így kitaláltuk a barátnőimmel, hogy lakáséttermet “nyitunk”. Emlékszem, házi nyulat tálaltunk fel az első vacsorán, s valahogy onnan indult el szépen lassan minden, miközben Jamie Olivert lestem, ahogy megreformálja az angol gyermekétkeztetést. Ezekből a filmekből nagyon sokat merítettem.
2012-ben (első kisfiammal a szívem alatt) találtuk ki az 1 Falat Zamatot, amit Édesanyámmal együtt nevelgettünk évekig. Pici helyekre, pici rendezvényekre, családoknak főztünk ezt-azt, majd 5 évvel később lehetőségünk nyílt Sződliget főterén megnyitnunk a konyhánkat, amit gasztroműhelynek kereszteltünk.
S bár sokáig voltam abban a hitben, hogy mivel nem vagyok édes szájú, nekem nem való a cukrász pálya, ma már én sütöm a sütiket a csapatban, mert valahogy pont ettől lesznek izgalmasak és nem túl édesek. Azonban mai napig a kedvenceim a spenót, a zöldborsó, a brokkoli, az uborka – a zöldfűszereket pedig képes vagyok a kertből frissen lelegelni.
Hobbijaim a zsonglőrködés, a kézenállás, a jógázás (ma már oktatom is) és az ukulelémet is sok helyre magammal viszem, de saját idő hiján egyelőre inkább a fiaim pengetik:)

A varázslat

Hogyan dolgozunk?

Minden hétvégén megírjuk a következő heti menüt, keresgélünk, beszélgetünk az ízekről, variációkról és a szezonális lehetőségekről.
Aztán hétfőn belecsapunk a lecsóba: megérkezik a csapat segíteni és röpke néhány óra alatt összeáll az aznapi menü. Aztán délben valaki a csapatből kiszállítja az ebédet, a többiek a konyhán várják az éhes vendégeket. Mindenki hozza a saját kis dobozát, leskelődik, hogy éppen mibe mártjuk a fakanalat, illetve hogy milyen új finomságot találtunk ki hirtelen. Receptek után kíváncsiskodnak, amit a sürgés-forgás közben megpróbálunk elmesélni, leírni már szinte sose marad időnk. Ezek az ételek a kezünk alatt és által születnek meg. Ez a mi művészetünk!

Mert nincsen elrontott étel, csak új recept.
Szász Katalin